Donesena drugostepena presuda u predmetu Nenad Radetić i drugi

28.06.2024, 15:20

Vijeće Apelacionog odjeljenja Suda Bosne i Hercegovine je 23.5.2024. donijelo drugostepenu presudu u predmetu Nenad Radetić i dr. (S1 2 K 044550 24 Kž), kojom su odbijene kao neosnovane žalbe branilaca optuženih Nenada Radetića i Jugoslava Tepića, te je potvrđena prvostepena presuda Suda Bosne i Hercegovine od 28.12.2023. godine.

Prvostepenom presudom Suda Bosne i Hercegovine od 28.12.2023. godine optuženi Nenad Radetić i Jugoslav Tepić oglašeni su krivim što su radnjama opisanim u izreci presude počinili krivično djelo primanje dara i drugih oblika koristi iz člana 217. stav 1. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine (KZBiH), u vezi sa članom 29. KZBiH. Sud je na osnovu zakonskih odredbi, optuženog Nenada Radetića osudio na kaznu zatvora u trajanju od osam (8) mjeseci, a optuženog Jugoslava Tepića na kaznu zatvora u trajanju od šest (6) mjeseci. Istom presudom, a na osnovu zakonskih propisa, od optuženog Nenada Radetića je oduzeta imovinska korist pribavljena izvršenjem krivičnog djela, i to novčani iznos u visini od 100,00 EUR.

Optuženi su oglašeni krivim što su 16.10.2020. na Međunarodnom graničnom prijelazu „Gradiška“, između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, obavljajući poslove i zadatke ovlaštenih službenih osoba – policajaca Granične policije BiH, na poslovima granične kontrole lica i vozila na ulazu iz Republike Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu, s namjerom da za novčanu korist u okviru svoje funkcije izvrše ono što ne bi smjeli, zahtijevali i primili dar u vidu novca, i na taj način stranim državljanima omogućili nezakonit ulazak u BiH.